İstanbul Büyükşehir Belediyesi Anadolu Yakası Otogarı Projesini tamamlama aşamasında. Harem’in konumu ve trafik yoğunluğu her geçen gün artıyor. Oraya girip çıkmak artık yolcu ve otobüsçü için de çok büyük bir handikap. Gidiş ve gelişlerde iki saatlik bir zaman kaybı söz konusu. Onun için Anadolu Otogarı konusu Belediyenin öncelikli konusu haline geldi.
Projeyi inceledim
Projede bazı ufak tefek sıkıntılar olduğunu söyledik. Son aşamasına müdahale etmek durumundayız, çünkü yazıhane yapılanması bizim istediğimiz gibi değil. Yazıhaneleri sırt sırta yaptılar, yazıhane sistemi bana ters geldi. Sıkıntılarını biz yaşayacağız. Proje grubunun başındaki insanla görüşerek, sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak, sorunları en aza indirecek bir yazıhane düzeninin kurulması lazım. Otobüslerin girişleri tamamen üst katta, alt kat tamamen otopark ve gidiş katı olarak planlandı. 60 bin m2’lik alan kullanma hakkımız oluyor ama gidiş ve geliş olarak ayrıldığı için bazı sıkıntılar olabilir. Bir kavşak kolu 10 dönüm yer aldı, 18 dönüm yeri de TEİAŞ alınca, 28 dönüm alan gitti. 32 dönümlük bir kısım kaldı. Bunu ikiye katlamadan bu sorun çözülemez. Gidişte 80 peron var. 80 peron çok otobüs kaldıran firmaların tamamını taşıyamaz.
Özel terminaller kalmalı
Öncelikli olarak Ataşehir terminalini hepimiz kullanmak durumunda olacağız. Özel terminallerin de varlığı devam etmek durumunda, yoksa otogar sıkışacak otoyola sarkacak, trafik yoğunluğuyla birlikte çok büyük sıkıntı yaratacak. Bu karar verildi ve kazma vurulmak üzere. Bakacağız, test edeceğiz. Bazı firmaların orada kendi yapılanmaları var, belki onlar paralel olarak devam edecekler. Ta ki Kurtköy’deki büyük otogar yapılana kadar… Sürecin böyle işleyeceğine inanıyorum. Bu otogar 7-8 ulusal büyük şirketi üst üste koyduğunuz zaman ancak yetiyor. Alibeyköy sektörün yüzde yüzünü almadığı halde yetmiyor. Harem, eskiden herkesin uğrak yeriydi, sadece Anadolu yakasından hizmet veren yakın mesafe otobüsçüler var. Otogarı tamamlayıcı bir unsur olarak görmek lazım. Bütün sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak, bir nokta olmadığı için özel terminal kavramı orada, uzun süre devam etmek durumunda. Aksi takdirde otogar yetmeyecek, otogardaki trafik yükü çevreyi de etkilemeye başlayacak. Belediyenin de bunu dikkate alması lazım. Bazı firmaların Samandıra ve Ataşehir’de terminalleri var. Yeni otogarı test etmeden, bu terminallerin kapatılmasını istemek doğru olmaz. Bir yıl iki sezon yaz kış olarak test edilmesi lazım. Bu konu Belediye ile henüz konuşulmadı ama konuşacağız.
Sıkıntıları taşıyabilir mi?
Yeni otogarın yapımı ile işletme sürecinde çeşitli sıkıntılar yaşanır mı? Test edildikten sonra ortaya çıkacak, yeni otogar belki sorunların çözümünü sağlamayacak. Çünkü geliş katı, gidiş katı ayrı olunca işletme giderlerini artırıyorsunuz. Alt katta geliş, üst katta gidiş hizmetleri olunca istihdam fazlalaşıyor. Bizim ikisini de aynı personelle vermemiz lazım.
İhtiyaçlarımız açısından fiziki ve mimari yapısının halledilmesi gerekiyor. Öncelikli konumuz, bana göre şu anda mevcut kompakt yapının içinde, terminal işletmeciliği ve gelen-giden otobüs ilişkisi. Gelen otobüsü yolcu etme, giden otobüsü karşılama ilişkilerini çok doğru tarif edip, yazıhane sistemini de eşdeğerlilik ilkesinden tek cepheye toplamak, tek tip giriş inişlere eşit mesafe sistemini doğru kurmak lazım.
Bu yaz temel atılabilir
Bu yazın temelinin atılacağını zannediyorum. Biz, burayı bizimle çok iyi bir ilişkisi olan İSPARK’ın yapmasını istiyoruz. Yeni otogarda en önemli konulardan bir tanesi de toplu taşıma sistemi, yani metro hattı. Ümraniye hattından bir tanesi otogara teğet geçecek. Dolayısıyla Marmaray’a entegre olmuş, bu raylı sistemin otogarın içinden teğet de olsa geçmesi, büyük bir avantaj olacak diye düşünüyorum. Sanırım iki taraflı olarak Samandıra, Ataşehir hattı entegre olacak; o da gelip Ümraniye hattına entegre oluyor. Oradan da Marmaray’a katılacak. Raylı sistem, Alibeyköy için de geçerli, toplu taşıma sistemlerine entegre etmenin yolu toplu taşıma sistemlerinin raylı sistem ile desteklenmesine bağlı. Otogar, ancak şehiriçi sisteme bağlandığı zaman, yararlı ve verimli hale gelecektir.
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■