7 Şubat 2024 Çarşamba günü, TOBB’un organizasyonuyla, Bakanlık yetkililerinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirdik. TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na verdikleri destekler için çok teşekkür ediyorum. Hakikaten Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yanı sıra diğer ilgili bakanlık yetkililerinin katılımı ile gerçekleştirilecek toplantı bizim çok arzu ettiğimiz bir organizasyondu. Sayın Bakanımız Abdülkadir Uraloğlu ile de bunu konuşmuştuk. Sektörümüzün sorunları bir tek Bakanlık ile çözülemiyor. Onun için şehiriçi, şehirlerarası, turizm taşımacılığı ve toplu taşımanın hepsini gündeme alan ve ilgili bakanlıklardan yetkililerin katıldığı bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıya ilgi de çok yoğundu. Yaklaşık 120 civarında katılımcı vardı. Gerek sektör mensupları gerekse ilgili bakanlık yetkililerinin hepsi oradaydı. Sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi aktardık.
Ekonomik Şura’da taleplerimizi ileceğiz
Önümüzdeki ay TOBB’da Ekonomik Şura gerçekleştirilecek. Bu Şura’ya yönelik hazırlıklarımızı yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza sektörümüzün taleplerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini iletme imkanı bulacağız. Her yıl aynı sorunları gündeme getiriyoruz, bu sene bir iki değişiklik yapacağız. Özellikle dijitalleşmeye önem veriyoruz. Mevzuatların hem güncellenmesi hem de dijitalleşmeye uyumlu hale getirilmesi için bir çalışma yapıyoruz. Bizim her zaman dile getirdiğimiz ilgili bakanlık yetkililerinin katılımı ile tıpkı BDDK, EPDK gibi kurumlar gibi bir Ulaştırma Hizmetleri Koordinasyon Kurulu’nun oluşturulması lazım. Bu kurulda yer alacak ilgili bakanlık yetkililerin katılımı ile sektörün sorunlarına birlikte neşter vurabiliriz. Mevzuatı güncelleyelim. Güncellenmiş şekli ile elektronik ortama taşıyalım ve işleyişi kolaylaştıralım. İnsanların hizmete ve mevzuata erişimini kolaylaştıralım.
Otobüs kazaları
Son zamanlarda yaşanan otobüs kazaları üzerine, gerek Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü ve gerekse Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı’nın, Jandarma Genel Komutanlığı Trafik Daire Başkanlığı yetkilileri hakikaten çok ilgiliydiler. Otobüs kazalarının yaşanmaması için yoğun bir çalışma yapılması gerekiyor. Kaptan sorunu sektörün en önemli sorunu haline geldi ve her geçen gün büyüyor. Gün geçmiyor ki, çok ölümlü ve yaralanmalı kazalar yaşanmasın. Burada, firmalara da sorumluluklar düşüyor. Mutlaka firmalarımızın kendi iç denetim sistemlerini çalıştırıp, bu tür kazaların yaşanmaması için gerekli önlemleri alması gerekiyor. Yani her şeyi devletin denetimine bırakmamak lazım. Diğer taraftan yaptırımların daha ağır hale getirilmesi de şart. Kaptan kardeşlerimiz, hem kendi canlarını hem ailelerini hem de yolcularının canlarını, malını korumakla yükümlüdürler, onun için çok daha dikkatli olmak zorundalar.
Emniyet kemeri ve trafik kuralları…
7 Şubat’ta gerçekleştirdiğimiz toplantıda, gündeme gelen önemli konulardan bir tanesi de emniyet kemeri kullanımı ve trafik kurallarına uyum oldu. Kaptanların araç sürerken telefonla konuşmamaları ve yolcularımızın mutlaka ama mutlaka emniyet kemerini bağlaması konusunda bilgilendirici bir film çalışması yapacağız. Daha önce bu tür bir film çalışması yapılmıştı. Bunun güncellenip bütün otobüslerde anons ile birlikte yayınlanarak yolcuların uyarılmasını isteyeceğiz. Tabii, kazalar engellenmeye çalışılıyor ama her halükarda yaşanıyor. Onun için kazalarda ölü ve yaralı sayılarının azaltılmasında, bütün yolcuların emniyetin kemerini bağlaması önem kazanıyor. Bu konuda yolculara bir yaptırım uygulanmasına yönelik de bir düzenleme yapılmasını biz Bakanlık yetkililerinden rica ettik. Biz, seyahat öncesinde, yolcuları ne kadar uyarsak da ama bazı yolcular bu uyarıya aldırış etmiyor ve emniyet kemerini bağlamıyor. Bu durum da kazalarda daha çok ölüme ve yaralanmaya sebep oluyor. Firma sahiplerinin ve yetkililerinin de kaptanları daha çok denetlemesi gerekiyor. Kazaların neden olduğuna yönelik firmaların da kendi içlerinde bir sorgulama yapması ve gereğini yapmaları gerektiğini düşünüyoruz. Her şeyi devletten beklememek lazım. Ben hep söylüyorum; mesleki ve mali yeterlilik kapsamında firmalara iç denetim sorumluluğu getirilmesi lazım. Firmaların da bu tür kazaların yaşanmaması için gerekli denetimleri yaparak, kurallara uymayan kaptanlara yaptırım uygulamaları gerekiyor.
Sefere, para kazanmak için çıkılır
Akaryakıt fiyatları yine tırmanışa geçti, litresi 45 TL’yi aştı. Bu gidişle bu sektörün yaşama şansı zayıflıyor. Ben, firmalardan özellikle rica ediyorum: doluluğunuzun yeterli olmadığı seferi boş yere yapmayın. Oturup anlaşılarak seferlerini birer ikişer azaltarak otobüslerin daha yüksek doluluk oranları ile yola çıkması sağlanabilir. Yine yıkıcı rekabet yapmadan daha yüksek doluluk oranları ve daha makul ücretlerle yolcuları taşıyalım; hem zarar etmeyelim hem de vatandaşımız pahalılıktan yakınmasın. ■