Sektörde diğer taşıma modları ile entegrasyon konusu uzun yıllardır konuşulup bir türlü hamle yapılamayan, bazen de yapılmış hamleleri yarım kalan bir konu idi. İDO, Metro Turizm ile BUDO da Kamil Koç ile işbirliğine giden bir sürece adım attılar. Aslında İDOBÜS projesinden önce, İDO’nun içinde yolcu taşımaya başlamıştık. Böylece yolumuzu kısaltmıştık. Bunlar Türkiye’nin kaçınılmaz ihtiyaçları ve gerçekleri. Atılan her adım sonuçta toplumun yararına olacaktır. İDOBÜS projesi başladığı zamanlarda kanaatimizi; tek firma ile yapılan anlaşmanın doğru olmayacağını, rekabetçi yapının oluşması gerektiğini herkesin kendi işini yapması gerektiğini söylemiştik. Şimdi o yola girildi. Bunun gemi öncesi, gemi sonrası yolculuk olarak planlanması gerekir.
Mudanya ve Bandırma’da altyapı gerekliliği
Bana göre bu çalışmalar Bandırma veya Mudanya tarafında mutlaka bir altyapı gerektirecek. Eğer Türkiye, yolcu taşımacılığında entegrasyona geçmek istiyorsa, yolu kısaltmak istiyorsa, sistemler arası bir iletişim kurmak istiyorsa, ulaştırma altyapılarını da birbirleri ile teğet noktalarda planlamalıdır. Yolcuya zaman kazandırmak, ekonomi sağlamak, yolculukları kolaylaştırmak ancak ulaştırma altyapılarının sistem olarak entegrasyonu ile mümkündür. Zaten her iki sistem var: karayolu ve denizyolu. Dolayısıyla denizyolundan gelen yolcuların karayolundan giden otobüslere bindirilerek zaman kazandırılması söz konusu. İnşallah önümüzdeki dönemde, Mudanya ve Bandırma’da otobüslerin rahatça yanaşıp gemiden yolcu alacağı bir düzen kurulur ve yola devam edilir. Yazın yoğun aylarında da bu çok gerekli; hem kaza risklerimizi hem de yolların yoğunluğunu azaltmış oluruz. Taşıma sistemleri ancak böyle verimli çalışabilir. Entegrasyonları bir verimlilik projesi olarak değerlendirmek ve teşvik etmek lazım. İşte iki firmamız başladı, hayırlı uğurlu olsun. Arkadan başkaları gelir, anlaşmalar genişler. Belki de Ege yolculukları ve Güney Marmara yolculukları ağırlıklı olarak deniz-kara işbirliğiyle yürür ve ulaşımda ciddi bir ekonomi sağlanır, zaman kazanılır ve güvenlik artar.
Mudanya daha ağırlıklı kullanılacak
Ben, Bandırma’nın ağırlıklı olarak kullanılacağına inanmıyorum, daha çok Mudanya’nın kullanılması lazım. Şayet Mudanya olursa Afyon ve Antalya ile birlikte Akdeniz’i de içine alır. Mesafe olarak bakıldığında da gemi ile seyahat süresi açısından Bandırma çok uzak bir nokta. Mudanya’nın Bursa merkeze yakın olması, gemide verimliliği artırıyor, devamında yolcular için de bir avantaj sağlıyor. Daha sık sefer yapılabilmesi ve seçenek sunulabildiği için Mudanya’ya yapılacak gemi seferlerinin karayolu ile entegre edilmesi Ege’den, Güney Marmara’dan hatta Akdeniz’den gelen otobüsler için çok büyük avantaj sağlayacaktır. İstanbul’un Anadolu yakası trafiğini kat etmeden Yenikapı istasyonuna inilecek; orada deniz entegrasyonu var, Marmaray entegrasyonu var. Yarın yeraltı tüp geçişi entegrasyonu da olacak.
Bandırma daha uzak; gemiyle 2,5 saatte gidilebiliyor. Mudanya’ya ise bir saat 15 dakikada, bir saat 20 dakikada gidiliyor. Mudanya sonrası yollar tamamen duble ve otoyol, aradaki mesafe de çok kısa. Önümüzdeki dönemde bu talebin giderek artacağını zannediyorum. Bizim Güney Marmara seferlerimiz başta olmak üzere Ege ve Akdeniz seferlerimiz Mudanya üzerinden daha verimli hale gelecektir.
Akılcı fiyat politikası
Ancak burada akılcı fiyat uygulaması lazım. İDO ve BUDO, kış aylarında özellikle teşvik edici fiyatlar koymalı, iki taraf birleştiğinde toplam yolculuk maliyeti çok yükseklere çıkmamalı. Böylece insanlarımızı da entegre taşımacılığa alıştırarak ulaşımda verimliliği sağlamış oluruz. Mudanya’dan yapılacak seferlerde araçların terminalden kalkış gerekliliği konusunda bir sıkıntı yaratmayacaktır. Çünkü Mudanya başlamış seferin devamıdır. Mudanya’dan yolcu almasında hiçbir sakınca yok, mevzuat açışından bana göre de olmamalı. Şayet mevzuat bu konuda yetersiz kalırsa mevzuat bu ihtiyaca göre düzenlenmeli.
Biletlerini biz satalım
Ulaştırma politikalarını verimlilik üzerinde yeniden yapılandırmak durumundayız. Mevzuatı da buna uyumlu hale getirmemiz lazım. Ulaşımda entegrasyon isteniyorsa bırakın herkes kendi işini yapsın. Havaalanlarında bir terminal olsun, gelsin karayolcular yolcularını alsın. Bence bu işbirliği bilet satışı noktasında bir süreci başlatabilir. Bütün acenteler İDO, BUDO bileti satabilmeli. Mevzuatın buna göre düzenlenmesi lazım. Havayolu da, karayolu da, demiryolu, denizyolu da olur. Biz İDO’yu da, BUDO’yu da TCDD’yi de satarız. Sonuçta bilet almayı eziyetten çıkarıp kolaylaştırmak lazım. Neden bizim acentelerimiz, diğer taşıma modlarının biletini satmasın. Önümüzdeki dönemde buna yönelik girişimleri başlatmak gerekir.
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■