Türkiye Otobüsçüler Konseyi olarak İBB Genel Sekreteri Sayın Can Akın Çağlar ile uzun süredir, görüşme talebimiz vardı. 19 Nisan Pazartesi günü Sayın Çağlar Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan ve İSPARK Genel Müdürü Murat Çakır ile online ortamda bir araya geldik, verimli bir görüşme oldu. TOFED Başkanı Sayın Birol Özcan, TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, ULOD Başkanı Hasan Kurnaz, TÜRODER Başkanı Adnan Değirmenci, TODER Başkanı Tahsin Yücefer de görüşmeye katıldı.
Anadolu Yakası Otogarı
Bugüne kadar yürüttüğümüz faaliyetleri, ulaştırma platformunun daha etkin olabilmesi için atılması gereken adımları ve sektörün taleplerini 7 madde halinde gündeme getirdik. Gündemin birinci maddesi Anadolu Yakası Otogarı. Tabii, bizim önceliğimiz, kimin yaptığından öte otogarın konumu, yeterliliği. Harem Otogarı esnafı da otogar inşasına yönelik bir arayışa girdi. Şahıs arazisi üzerine otogar inşası için adım attılar. Bu alan 32 bin 777 metrekare. Yandaki arazilerin katılımı ile 39 dönüme çıkıyor. Biz bu arazinin kısa vadede yeterli olmayacağını düşünüyoruz. Muayene istasyonunun yakınında olması da trafik açısından sıkıntı yaratabilir. Arazi eğimi yüksek, ek maliyet çıkarabilir, 125 milyon TL gibi bir rakam telaffuz ediliyor. Arsa sahibi ve yatırımcı kiradan pay alacak. Bu sektör için ağır maliyetler getirecek. Öte yandan bizim arayışlarımız da sürüyor. 4 alternatif arazi var. Bunları değerlendirdik. Kısa sürede sonuçlanacağını düşünüyoruz. Görüşmede Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Orhan Demir, Park Grup tarafından inşa edilecek otogar projesinin belediyeye sunulduğunu, yetersiz görülerek kabul etmediklerini ifade etti.
Alibeyköy Otogarı
Görüşmede, Alibeyköy Otogarı’nda sektörün yaşadığı sıkıntılar da aktarıldı. Alibeyköy Otogarı’nın 3. köprü kullanma zorunluluğu ile işlevsiz hale geldiğini, çıkış paralarıyla, zaman kaybı yaşandığını ifade ettik. Yine 3. köprü ile sektörün çok ciddi ağır maliyetler yaşadığını, 2. köprünün, UKOME’de alınacak kararla saat 21:00-06:00 arasında geçişinin serbest bırakılmasını talep ettik. Bunun herhangi bir trafik sıkışıklığı da oluşturmayacağını, çünkü o saat diliminde köprüden geçen otobüs sayısının 40 olduğunu, dünyanın her yerinde otobüslerin toplu taşıma aracı olarak görüldüğünü ve trafikte öncelik verildiğini aktardık. Biz 3. köprüdeki ücreti 2. köprü geçişinde de ödemeye hazır olduğumuzu, bunun kazanımının yolcularımıza 1 saat daha kısa süre seyahat olacağını ve yıllık da 35 bin litreden fazladan akaryakıt tüketiminin engellenmesi olacağını da ifade ettik.
Bayrampaşa Otogarı kira indirimleri
Bayrampaşa Otogarı’nda yaşanan sorunlar, kira indirimleri konusunu TOFED Başkanı Sayın Birol Özcan gündeme getirdi. Kira artışlarının salgın devam ettiği sürece yapılmaması ve yüzde 75 indirimin devam etmesi gerektiği ifade edildi. Şimdilik bu şekilde devam ediliyor. Alibeyköy Otogarı konusunda yüzde 75 indirim konusunda talebimizi gündeme getirdik.
Şehiriçi ücretsiz servisler
Biri Hadımköy, diğeri de Samandıra’da cep terminalleri ve transfer noktaları konusunu gündeme getirdim. TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, şehiriçi ücretsiz servislerin ortak servise dönüşümü konusunu gündeme getirdi. Sayın Orhan Demir bu talebin çok doğru olduğunu ve desteklediğini belirtti.
Turizm otobüslerinin park yeri
Turizm otobüslerinin tarihi yarımada içerisinde parklanma sorununu TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz gündeme getirdi. Gazhane’de bulunan parkın turizm araçlarının sorunlarına önemli çözümler getirdiğini ve mevcut alanda araçların kalmasının önemi aktarıldı.
Aksaray terminali
Aksaray’daki Emniyet Terminali ile ilgili konuyu da ULOD Başkanı Hasan Kurnaz gündeme getirdi. Bu otogarın Bayrampaşa Otogarı’na taşınması talebi aktarıldı.
Yol belgesi ve alkol testi
TÜRODER Başkanı Adnan Değirmenci de, turizm araçlarına yönelik yol belgesi sorunu ve maliyetleri ile ilgili talepleri aktardı. Uyuşturucu ve alkol testi konusu da görüşüldü. Sayın Orhan Demir, yüzde 6 civarında uyuşturucu ve alkol bağımlılığı tespit ettikleri için İstanbul’da taşımacılık faaliyetinde olanların bu testi olması gerektiğini belirti. Biz de ulusal anlamda bir karar alınması gerektiği yönünde görüşümüzü aktardık.
Hükümetten taleplerimiz
Hükümet tarafından da taleplerimiz var. Salgın süreci devam ediyor, yolcu sayısında büyük düşüş var. Hükümetten, vergi borçlarını 2022’ye ertelemesini istiyoruz, yanı sıra motorlu taşıtlar vergisi de alınmasın. Kısa Çalışma Ödeneği devam etmeli. Sıkıntı giderek büyüyor, borçlar giderek artıyor. İflaslar kaçınılmaz hale geliyor. Sektörün salgın sonrasına yönelik ciddi hazırlıklar yapması gerekiyor. Türkiye Otobüsçüler Konseyi firma sahipleri ile kısa vadede bir toplantı yapıp, çalışmaları aktarmak istiyoruz. Servis hizmetinin ücretli hale getirilmesi, internet bilet satış seviyesinin daha da büyütülmesi ve şehiriçi terminal maliyetinin azaltılması ağırlıklı konumuz olacak. ■