Bayramda yaşananlar…
Özellikle Ayamama Deresi’nde yaşanan sıkıntı, Ayvalıdere’de yaşanmış ve yaşanması muhtemel sıkıntıları önlemek için Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ dereleri ıslah etmeye çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi bu anlamda büyük bir sorumluluk aldı.
Ancak zamanında yapılmasının bedelini İstanbul da, biz de, belediye de ödüyor. Müteahhit ile bayram öncesinde, geçici olarak açın, bayram sıkıntı olmasın dedik. Stabilize asfalt yerine sıkıştırma yaptılar ve yağmurla birlikte yol bozuldu. Bu otogar çok bayramlar gördü, çok sömestrler gördü, özel günler gördü, hiçbir zaman bu sıkışıklığı yaşamadı.
İhtiyaçları uzun yıllar karşılar
İstanbul Otogarı 280 bin m2’lik alanda kuruldu. Otobüs işletmeciliğinin giderek küçüldüğü, sayıların azaldığı bir ortamda İstanbul Otogarı daha uzun yıllar ihtiyaçları karşılayacak şekilde planlandı, ancak birtakım düzenlemelerin yapılması lazım. Orası bizim dünyamız, o dünyayı herkesin rahatlıkla gelebildiği, oturup kalktığı, yemek yediği bir hale dönüştürmek istiyoruz. Tabii, alt katların ıslah edilmesi ve parklanma ihtiyaçlarının giderilmesi lazım. Bu konuda atılmış adımlarımız var. Parkların işletimi konusunda Türkiye’nin saygın bir park işletme kuruluşu şu anda bir çalışma yapıyor. Otogarın alt katları ıslah edilecek, aydınlatılacak, insana yarışır bir hale getirecek. Otogarın kötü imajını silmeye çalışıyoruz. Bu kötü imajın sadece kaynağı otobüsçüler değil, Belediye de var.
Belediye elini taşın altına koysun
Otogarda asfaltların, alt katlardaki aydınlatmanın yeniden yapılması lazım. Belediyeden destek ve yardım bekliyoruz. Şu anda herkes gelişi güzel şekilde park ediyor. Alt katlar, düzensiz parklanma nedeniyle özellikle yoğun günlerde işlemez duruma geliyor. İnanıyoruz ki, iyi bir park işletmecisi profesyonel bir şirkete verildiği zaman belli bir disiplin, yatay, dikey işaretlemeler, aydınlatmalar, güvenlikle sorun çözümlenir. Ancak hepsi geldiğinde bunların maliyeti de var. Bu maliyetlerin karşılanacağı bir düzen oluşacak. Otogar çok daha uygar bir şekilde hizmet verecek.
Bizim bütün hedefimiz servis yükümüzü azaltmak için insanların otogara kolay şekilde gelip gidebilmesi için toplu taşıma sistemleri ile desteklenmesiydi, bunlar yapıldı. Otogarın konumu hiç tartışılmaz şekilde olması gereken yerdedir. İstanbul Otogarı, toplu taşıma sistemleri ile desteklendiği için daha uzun yıllar İstanbul’un ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Önemli olan ıslah çalışmasının başlatılması. Büyükşehir Belediyesi asfaltlama ve yol çalışmalarında bize destek versin ve esnafla birlikte yapacağımız düzenlemelere ve yeşillendirmelere engel olmasın, biz de parklanma sorununu bir işletmeye vererek çözüme kavuşturalım; otogar herkesin memnuniyetle gelip gittiği yer olacaktır.
Ek süre talebi…
Kaldı ki bu otogara uzun yıllardan beri yapılmış yatırımlar var. Alt kattaki esnafların sıkıntılarının çözülmesi lazım. O ticari alanların değerlendirilmesinin görüşmelerini yapıyoruz. AVTER doğal olarak onların da haklarını arayacaktır. Bununla bağlı olarak, AVTER, ek işletme süresi talep ediyor. Alttaki esnafın hakları gerekse otogar yatırımcılarının beklentileri yönünden hiç değilse 10 yıl daha gerek. Bir dava hazırlığımız var. 10 yıl daha ek süre verirler, vermezler; yargının vereceği karara bağlıdır bu.
Ara duraklar gerekli
İstanbul Otogarı santral terminal olarak yeterli. Büyükşehir Belediyesinin ulaşımla ilgili otoriteleriyle görüştük, otogar yerine kalacak. Yeni bir otogar arayışı yok. Bu, otogar ıslah edilecek, eksiklikleri giderilecek. Toplu taşıma sistemleri daha uygar bir şekilde çalıştırılacak. Ancak İstanbul 110 km.lik bir periyoda yayılmış bir şehir. 110 km.lik uzunluğu olan bir şehirde iki otogarla şehrin sorununu çözmek mümkün değil. Ama ara durakları bir maliyet noktası olarak görmemek lazım. Bunlar sadece otobüslerin kalktığı yerler değil, otobüslerin geçerken yolcularını aldığı yerler olarak planlanmalıdır.
İSPARK ile buluştuk
İSPARK yönetimi ile 24 Ekim Perşembe günü bir görüşme daha yaptık, bu görüşmenin ardından kendi aralarında tekrar bir değerlendirme yaptılar. Ben buradan tekrar İSPARK yönetimine teşekkür ediyorum. Kamu kuruluşlarından hep bu yaklaşımı bekliyoruz. İSPARK mekanın yapılanmasında sektörün fikrini aldı, ihtiyaç programını ona göre belirledik. Büyükşehir Belediyemiz, orada 50 dönüme yakın bir alanın istimlak edilmesinin bedelini ödedi. Herkesin bunu çok iyi takdir etmesi gerekiyor. Önemli olan orada bir kaos ortamı yaratılmadan hizmetin düzgün bir şekilde verilmesi. Büyükşehir Belediyesi ve gerek İSPARK’ın bakış açısı bu. Bizim öncelikli hedefimiz hizmet. Ulaşımın altyapısını doğru oluşturmak, doğru işletmek hem hizmet verenlere hem hizmet alanlara hem kurumu en işi şekilde orada yaşatmak.
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■