Yeni bir planlamayla KDV’deki düzenlemeye paralel olarak bir düzenleme daha yapılması da sektörümüze çok ciddi bir rahatlama getirecektir. Avrupa’da ticari taşıtlara yönelik toplu taşıma yapan araçlara yıl sonunda akaryakıt kullanımında yüzde 10 ÖTV iadesi yapılıyor. Böylece toplu taşıma desteklenmiş ve korunmuş oluyor. Bu düzenlemenin ülkemizde de hayata geçmesi konusunda talebimizi daha önce Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza dile getirdik, KDV düzenlemesi nedeniyle bir kez daha gündeme getirmek istiyoruz.
Alırken hoyrat, öderken cimri
KDV düzenlemesi üzerine, Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal’ın yaptığı açıklamada, dikkat çeken bir nokta var: Şirketlerin devletten alacağı KDV 140 milyar TL’ye ulaşmış. Devlet alırken çok hoyrat, öderken çok cimri. Zaten özel sektör can çekişiyor. Bu noktada KDV düzenlemesi mutlaka yapılmalıdır.
Trafik Çalıştayı
Kazaların önlenmesi sektörümüz için hayati önem taşıyan bir konudur. Ankara’da TOBB, İçişleri Bakanlığı ve diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte bir toplantı organize etti. Bu toplantılar bundan sonraki kazaların önlenmesine yönelik politikalar açısından büyük önem taşıyor. Avrupa Birliği, “Trafikte Yüzde Yüz Yaşam Projesi”ni başlattı. Biz de buna paralel olarak Türkiye’de bunun eylemlerini yapmaya çalışıyoruz. Bu eylemlerin başında kazalarda sürücülerin dikkatsizlik, yorgunluk ve uykusuzluktan kaynaklı oranın yüksekliği, sürücü uyarı sistemlerinin mutlaka devreye sokulması gereğini bize gösteriyor.
Sürücü uyarı sistemleri
ABD’de yapılan bir araştırmada, sürücü uyarı sistemlerinin var olduğu yeni jenerasyon araçların kazaya karışma oranı diğer taşıtlara oranla yüzde 70 daha az. Telefon kullanımı başta olmak üzere, yorgunluğu ve uykusuzluğu dikkate aldığımızda sürücü uyarı sistemlerinin önce yolcu taşıyan taşıtlar için, eski taşıtlarda belli bir tarihten sonra zorunlu hale getirilmesi, bu sistemlerin zaten takılı olduğu yenilerde yasal bir zorunluluk hale getirilmesi lazım. Bu konuyu sigorta şirketleri de desteklemesi lazım. Kazalar azalacak, primlerin artmasına gerek kalmayacak. Prim tartışmalarını bitirecek ana çözüm budur. Onun için bu toplantının ana ağırlık noktası; otobüslerde kaza anındaki emniyet kemeri kullanımı, sürücülerin telefon kullanımı, dikkatsizlik ve yorgunluktan meydana gelen arkadan çarpmalı ve şerit değiştirme sonucunda olan kazaların önlenmesi için sürücü uyarı sistemlerinin araçlarda yer almasıdır. Bu sistemler hayata geçirilmelidir.
Hafriyat kamyonlarına dikkat
İstanbul’da, bir başka konu da hafriyat kamyonları… Gün geçmiyor ki, hafriyat kamyonlarının yarattığı kazalar, can kayıpları haberleri yapılmasın. Bu konuda mutlaka önlem alınmalı. Bu araçlar takip edilmeli. Her ay birkaç insanımızın hayatını kaybettiği bu kazaların önlenmesi çok büyük önem taşıyor. Hafriyat kamyonları daha fazla yük, daha fazla hız ile bu kazaları meydana getiriyor. Büyükşehir Belediyesi ve emniyet görevlilerimizin bu konuda çözümler üretecek çalışmalar yapmasını bekliyoruz.
Herkese iyi haftalar… ■