2016-04-04 10:28:57

Platformla birlikte sempozyum da düzenlenmeli

Mustafa Yıldırım

my@tasimadunyasi.com 04 Nisan 2016, 10:28

Yılın kaptanı ödül törenlerinin karayolu platformundan çok, yolcu taşımacıları platformuna dönüşmesi lazım. Bu anlamıyla, bu platformda, havacı, denizci, karacı ve denizcilerin içinde olacağı bir sempozyum düzenlenmeli. Taşımacılıkta işbirliğinin ve kombine taşımacılık mevzuatının çıkarılması ile ilgili ilk adımları atacak, bunların mevzuatlarını mutlaka ele alacak, ticari taşımacılıkta Ulaştırma Bakanlığının, yerel yönetimlerle çelişen mevzuatlarını düzeltecek güçte bir sempozyum olmalı. Sektörümüz açısından da terminal yapımı işletimi, taşıtların kullanımı, plakaları,  kısıtlamalar gibi birçok konunun da masaya yatırılması gerekiyor. Kısaca, her sektör kendi kapısının önünü temizleyip öyle gelmeli bu sempozyuma. Otobüsçü otobüsçülük yapacak, havacı havacılık yapacak, demiryolcu demiryolculuk yapacak, denizyolcu deniz yolculuk yapacak. Dolayısı ile her sistem kendi alanı içinde çalışacak. 

Bazı havaalanlarımızda havayolu şirketlerinin ambargo koyması, kombine taşımacılığın gelişimini engelliyor. Bunlar, gelecekte, çözümü olmayan sorunlar halinde Bakanlığın, Hükümetin veya yerel yönetimlerin önüne çıkacak. Onun için bu adımlar temkinli ve dikkatli atılmalı. En son yapılacak şey neyse, en doğru neyse onun bulunması ve yapılması lazım. Bu anlamda yılın kaptanı ödül törenlerinin bir platforma dönüştürülmesi bizler açısından şanstır. Diğer taşıma modlarının da gelip orada tartışarak en doğruyu bulup Hükümetin önüne doğru bir program koymamız lazım.

İTO’da, Mayısın ilk haftası içinde telif toplantısı yapılacak. Telif hakları konusunda bazı taşımacıların üzerine gidilmeye başlandı. Oysa taraflar arasında uygulama ve fiyatlarla ilgili mutabakat sağlanmadı. Hala, yönetmelik ve yasa çıkmış değil. Sanatçı kesimi yeni bir talepte bulundu. Onlara da saygı duyuyoruz. Ama meseleleri kağıt üzerinde değil masa etrafında hep beraber oturup konuşarak çözebiliriz. Taraflarının tamamının görüşlerinin alınması gerekiyor. Yoksa biri yazıyor, diğeri bozuyor. Biz bunu engellide yaşadık, telif haklarında yaşamak istemiyoruz. Mağdur olmak ve mağdur etmek istemiyoruz. Sanatçı kesimini temsil edenlerin bizim şartlarımızı dikkate alması gerekir. ■
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.