Geçtiğimiz hafta içinde sektörümüzde hizmet veren profesyonel yöneticilerin içinde yer aldığı Karayolu Yolcu Taşımacıları Profesyonel Yöneticileri Derneği’nin genel kuruluna katıldım. Bu oluşumun sektörümüze hayırlı olmasını ve yönetim kurulu arkadaşlarımızın yolunun açık olmasını diliyorum.
Sektörün yükünü tamamen profesyoneller çekiyor. Bu derneğin kurulması geç kalınmış bir karar. Sektörün parlamentosunu oluşturacak bir yapı halinde olması çok önemli. Sektörümüzün birçok önemli sorunu var. 8+1 araç kullanımı, engelli düzenlemesi çok büyük sorun olarak önümüzde duruyor.
Travma yaratacak
Bu iki büyük sorunun sektörde yaratacağı travmanın hesabının çok iyi yapıldığını düşünmüyorum. Engelli düzenlemesi çıkmadan önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na gittik, görüştük. Bunun olamayacağını anlattık, bize değişeceği yönünde açıklamalar yapıldı ancak yine aynı şekilde bu düzenleme çıktı. Bizim üzerimizden engelli vatandaşlarımıza bir parmak bal çalındı. Olmayacak bir rüyayı onlara sundular. Bugün bu acı henüz hissedilmiyor. Ancak cezalar geldiğinde sektör çok daha iyi farkında olacak. 72 saat önce size telefon açan bir engelliyi taşımadığınız zaman cezası bin lira, ikincisine beş bin lira, üçüncü sefer kapatmaya kadar gidecek bir süreç.
Güçlü lobi oluşturamadık
Biz kamu nezdinde ciddi bir lobi gücünü oluşturamadık. Bu siyasetin de işine geliyor. UYOF’un kuruluş felsefesi aslında sektörde bulunan iki federasyonun yanına üçüncü bir federasyonu katarak konfederasyona doğru gitmek. Sadece şehirlerarasını değil, tüm yolcu taşımacılarını temsil eden bir yapıya doğru gidilmesi anlayışı oluştu. Böylece bir baskı unsuru olunmasının daha kolay olabileceği çok açık. Profesyonel Yöneticiler Derneği’ni bu sektörün paramparça yapısını derli toplu hale getirmek için bir adım olarak görüyorum. Ortak sorunlar konusunda birlikte hareket ettiğimizde çok daha hızlı yol alabileceğimize inanıyorum.
Bütün bunlardan yola çıkarak, biz bu sektörün geleceğini tasarlamak zorunda olan insanlarız. Alt yapı sorunlarımız var. Sektörün taleplerine uymayan otogarların inşasının acısını da bizler çekiyoruz. Hep birlikte yapmamız gereken; otogarların yer seçimi ve projeleri hakkında bizim görüşümüz alınmadan yapımına engel olunması.
Kanun ve Yönetmelik
Taşıma Kanunu ve Yönetmeliklerinin bu sektöre hiçbir kazanç getirmediğine inanıyorum. Düzenleme adı altında bizden belge ücretleri aldılar. Çok sınırlı bir takım avantajlar yanında çok büyük ağır yükler getirdiler. Çok küçük bir sebepten dolayı firmaların belgeleri iptal ediliyor, kapatılıyor. Sektörde oligarşik bir bürokrasi yaratıldı. 11 yıldır uygulanan bir kanun, ne avantaj getirdi bize. Bana göre hiçbir şey.
Profesyonel yöneticiler
Bu sektörün akıl koyanları, fikir üretenleri profesyonelleridir. Patronların böyle bir şey yapma şansı kalmadı. Sektörde büyük bir değişim yaşanıyor. Patronlar kenarda, profesyonel yöneticiler önde. Bundan sonra profesyonellerin ağırlığı daha da artacak. O zaman biz hep beraber bu sektörün geleceğini tasarlamak durumundayız. Bu tasarımı yaparken de taşımanın önündeki engellerin kaldırılması için çalışacağız. Siyaseti biraz daha baskı altında tutmanın yollarını arayacağız.
2015’e hazırlık
2015’te yapılacak olan genel seçimler öncesinde siyasi partilerin önüne taleplerimizi içeren bir programı koymamız gerekiyor. Bu sektörün ihtiyaçlarını karşılayan, sorunlarını çözen bir mevzuat düzenlemesini akademik bir şekilde hazırlayıp ilgili üniversitelerden, ticaret odalarından, odalar birliğinden destek alarak yeni bir kanun ve yönetmelik taslağı olarak siyasetçilerin önüne koymamız lazım. Bize sahip çıkın yoksa, size oy vermeyiz dememiz lazım. Artık oylarımızı baskı unsuru olarak kullanmamız lazım. Profesyonel Yöneticiler Derneği’nin kurulması sektörümüze hayırlı uğurlu olmasını ve yolunun açık olmasını diliyorum. ■