Otobüsçülerin oluşturduğu “Türkiye Otobüsçüler Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı”nı, kısa adıyla TOSEV’i kurmalarını önemsedim, önemsiyorum. Bu haftaki yazımı bu kuruluşun amaçları doğrultusunda yaptıklarına ve yapacaklarına ayırıyorum.
Sosyal örgütlerin önemi
Günümüzde örgütlü toplum olmanın önemi tartışılmaz. Bu nedenle örgütlenme teşvik edilmelidir. Zaman zaman otobüsçülerin örgütlenme çabalarını eleştirsem de, gerçek bu. Benim eleştirdiğim husus örgütlenmenin araç olmaktan çıkarılıp, amaç haline dönüştürülmesidir. Mevcutlarla neyi, neden yapamadınız ki yenisini kuruyorsunuz, diye sorarım.
Mesleki ve sosyal örgütlenme
Bir kısım meslek mensupları bir araya gelip mesleki amaçlarla dernek kuruyorlar. Bunun içinde kazançlarını arttırmak da var. Bu ayıp bir şey değil. Yasal sınırlar içinde kaldıkça gelir artırma çabaları yerinde. Önemli olan kanunlarda yazılı suç hallerine girmemek. Bu kapsamda rekabeti bozma, azaltma, engelleme, yok etme türünden tuzaklara düşülmemeli. Bazı meslek sahipleri rekabeti kaldırmanın iyi bir şey olduğunu düşünür. Halbuki değil, hatta kanunlara göre suç. Mesleki kazancın ötesinde dayanışma, işi geliştirme, eğitim gibi çabalar da oluyor. Tabii, işin içine sosyal yardımlaşma da giriyor.
Sosyal örgütlenmeler
Bazı meslek mensupları dernek içinde yaptıkları sosyal yardımları ayrı dernekler hatta vakıflar üzerinden yapıyor. Bu yol belki de daha etkili. Burada sosyal yardım türleri ve yardım verilen kişiler önemli. Herkese yönelik yardımlar daha saygın olsa da kendi içindeki kişilere yardım da değerlidir. Yardım türleri arasında ise eğitim amaçlılar, zor şartlarda eğitim almış bir kişi olarak, benim için özel anlam taşırlar.
TOSEV
Otobüsçülerin kurdukları bu vakıf çok önemli. Eğitim yardımlarını içermesi de ayrıca önemli. Tabii, vakıf olunca genel vakıf mevzuatına ve vakıf senedine uyum öne çıkıyor. Bunun dışında kişilerin yaratıcı çabaları önemli. Etkin bir vakıf için gelirlerin artırılması gerekiyor. Burada da her türlü gelir olabilir. Ancak…
TOSEV’in gelirleri
TOSEV’in kuruluşunu incelemedim. Bunlarla ilgili sadece gazete bilgilerine sahibim. Kuruluşunda ve sürdürülmesinde görev alanları da kutluyorum. Ancak gelir konusunda diyeceklerim var.
TOSEV’in gelirlerinin önemli bir kısmının otobüs üreticileri ile bunların bayilerini hedeflediğini duyuyorum. Bunlardan sağlanacak kaynaklar da uygun olabilir. Ancak bu, biraz da çocukların “baba bana para ver, sana hediye alacağım” demesine benzer. Benim açımdan en saygın gelir kalemi otobüsçülük faaliyeti mensuplarının kendi net gelirlerinden yapacakları yardımlardır. Otobüs üreticileri ve bayilerinin kendi çalıştırdıkları insanlara ve bunların yakınlarına, çocuklarına karşı sosyal görevleri var. Öncelikle onları düşünmeleri yerinde olmaz mı? Bildiğim kadarıyla kendi mensubiyetini gözetmeden yaptıkları eğitim yardımları da bulunuyor. Bunları da eleştirmek şöyle dursun; saygı duymak gerekir.
Bir yanlış daha
Otobüsçülük faaliyeti mensuplarının akıllarına gelebilecek bir gelir kalemi de biletler üzerinden para almak olabilir. Otogar çıkış ücretleri de buna dahil. 80 liralık bilet ücretinde 78 lira firmaya, 2 lira TOSEV’e hoş görünebilir. Ama değil. Burada yardımı otobüsçü değil, bilet alan müşteri yapmış olur. ‘Ben kendi alacağım 2 liradan vazgeçerek bunu yapıyorum’ demek, durumu kurtarmaz. Öyleyse, sen bilete 80 veya 78 lira yazıp bunu al ve bu paradan 2 TL’yi ayrıca bağışla. İşte o zaman sen yardım yapmış olursun.
Batum Organizasyonu
Aynı zamanda TOSEV’in de kurucu başkanı olan Sayın Galip Öztürk, TOSEV için bir yardım organizasyonu yapmış. Bazı kişileri de buna davet etmiş. Bu toplantıdan TOSEV’e aktarılacak para, tam benim anlayışıma uygun sosyal yardım olacak. Tabii, bu davete gideceklerin de katılım bedellerini net olarak kendi ceplerinden ödemeleri kaydıyla. Bunu başka bir kuruma veya kişiye ödettirmeleri, onların yardım yapma durumunu ortadan kaldırır. Bu organizasyonun amaçlarına uymaz.
Umarım ve dilerim ki, çok sayıda kişi kendi cebinden bu parayı ödeyerek bu organizasyona katılır ve TOSEV’e çok önemli bir gelirin aktarıldığını duyarız. Buna sevinmemek mümkün mü! Daha çok çocuk eğitim yardımı alacak veya mevcutların aldığı yardımlar artacak. Konu çocuklar ve eğitim olunca heyecanlanmamak mümkün değil.
Umarım ve dilerim ki, çok sayıda kişi kendi cebinden bu parayı ödeyerek bu organizasyona katılır ve TOSEV’e çok önemli bir gelirin aktarıldığını duyarız. Buna sevinmemek mümkün mü! Daha çok çocuk eğitim yardımı alacak veya mevcutların aldığı yardımlar artacak. Konu çocuklar ve eğitim olunca heyecanlanmamak mümkün değil.
Bir de şu var. Bir çiçekle bahar olmaz. Bu türden TOSEV’e gelir sağlayıcı başka etkinlikler de tekrarlanır, biz de mutlu oluruz.
Bir not…
Kış mevsimi geldi, geliyor. Bu kaza riskinin artması demek. Artacak kazalar da can kaybı demek. Bunun sonucunda da insanlar sevdiklerinden yakınlarından, anne ve babalarından veya çocuklarından ayrı kalabilirler. Bir çocuğa yapılabilecek en büyük yardım, onu annesiz, babasız bırakmamaktır. Bu nedenle bu kış mevsiminde daha dikkatli olup, kazaları en aza indirmeliyiz. Böylece sevenler ayrılmamış olur. ■